söndag 1 augusti 2010

Äga vs hyra II

Äga sitt hus? Det vi kommer behöva göra med vårat nuvarande hus är taket, badrummet, köket samt uppfräschning av altanen, summa uppskattar jag till 250.000:-

Taket är svårt att säga, det håller tätt nu men pannorna är snart 60 år, inom en 5-8års period skulle jag tro, badrummet beror på hur länge rör och brunn håller sig fräscha, köket blir ju när vi vill ha ny och bättre standard, så det kan man egentligen lägga på is så länge. Altanen inom en 5års period.

Amorterar vi i samma takt som idag så har vi betalat av 90000:- på 5år, vilket betyder att vi kan låna de pengarna igen och byta taket, till samma kostnad som vi har idag, beror givetvis på räntan men mellan tummen och pekfingret. Skulle vi även buffra 1500:- i månaden specifikt till badrummet, så kan vi om 5år både ha nytt tak samt badrum, till nästintill samma månadskostnad som idag. Problemet är ju att vi blir ju aldrig skuldfria om man gör så. Tänker jag fel får ni gärna kommentera.

För att få ner kostnaden för driften här skulle man kanske kunna installera en luft/vatten pump, eller en luft/luft pump, frågan är ju bara om man kan räkna hem det, investeringen kostar ju en slant. Har även sett att det finns elementfläktar, som kan göra elementen mer effektiva.

Åsikter och förslag tas tacksamt emot!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: