onsdag 13 april 2011

Bil vs Scooter

Ja som transportmedel till och från arbete är scooter ett billigt val, och säkert lugnt och harmoniskt att köra under sommar månaderna, från april till början av oktober fungerar säkert. Fåglar som kvittrar, träden slår i blom, solen skiner, löven skiftar färg m.m. De dagar det regnar finns det ju regnkläder :)

Har kikat runt lite på blocket och man får en fin scooter för runt 5000:-

Om jag skulle köra 6 månader per år till och från arbete, skulle jag tjäna in kostnaden för ett inköp av en scooter på en säsong, och då är ju frågan hur länge en scooter håller? Gör man oljebyte enligt intervall och sköter om den bör den ju fungera ett antal år tycker jag, någon som har erfarenhet?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

http://sedelpressen.wordpress.com/ sa...

Hej!

Jag har mångårig erfarenhet av ämnet. Till att börjar med, köp en kvalitéts scooter och ingen import ifrån Asien.För det andra, köp en ny i prisklass 15-20000kr. Jmf hela tiden med vad en bra bil kostar med allt inkl värdeminskning. Kör din kvalitéts scooter max 5 år (1000-2000mil) och sälj den sedan vidare när värde ännu finns kvar, ca 5000 kr,innan allt det klassiska strulet börjar. Och köp pånytt en ny scooter. Hur mycket skulle inte din bil tappat i värde på denna tid? Och påtal om service, försäkringar mm. Vårda din scooter precis som dina barn och den håller länge.

Kör själv en italienare, Piaggio Fly 50cc , nypris för mig ca 17000 kr år 2007. En glidarhoj. Alla riktiga scootrar drar mer än 0,25l/mil, räknar med 0,5-0,65l/mil. Har endast trafikförsäkring då den förvaras inom hemmets område och på arbetsplats endast. Ca 2000 kr per år i förskringskostnad. Tankar för ca 300 kr per månad och kör ifrån mitten av mars till mitt/slut av november, allt beroende på halka och snö. Sedan tillkommer 2-taktsolja, 1 l kostar ca 150 kr och varar i drygt 100mil.

Kör själv ca 250-280mil per år till och från jobbet. Kostar mig i runda slänga ca 500 kr / mån exkl värdeminskning. Om man äger scootern i fem år och kalkylerar med att den tappar 2500 kr per år i värde så blir det ca 600-625 kr per månad som den kostar dig. Du kan såklart ställa av scootern under vintern om du vill.

Totalt kostar scootern 12500+25000 = 37500 kr på 5 år. Vilken bra bil kan du hålla i liv för denna peng? Viktigt då att man kan åka kommunalt eller med familjens enda bil till och från över vinterhalvåret. Restvärde på en märkesscooter brukar ligga mellan 3500-7000 kr om den körts i fem år och är i fint skick.

Lycka till........ /wysiwygse

nonhosonno sa...

Tack för infon! Så bränsleförbrukningen ligger alltså så högt? Alla data jag läst säger runt 2dl per mil? Är riktigt sugen på att införskaffa en och börja köra :)