fredag 13 september 2024

Kollektivtrafik


Med en bil i hushållet har jag nu traskat, cyklat och åkt buss till jobbet, 5 dagar promenerat, 3 dagar cyklat och 2 dagar åkt buss. Det har fungerat fint vilket som, går man fort landar jag på ca 14 min enkel väg, cykel har jag inte klockat men givetvis lite snabbare, dock lite kyligt nu på morgonen. Fick ett 2 veckors gratis busskort, så var ju tvungen att prova det, och helt klart skönt nu när hösten kryper på, har busshållplats typ utanför hemmet och rakt utanför arbetsplatsen, så morgonturen tog från att jag lämnade lägenheten typ 6.29 tills jag stämplade in 6.44, hemåt går bussarna med 10 min intervall men en liten annan rutt så ca 22 min på bussen.

Får utvärdera lite men helt klart är buss att föredra nu under höst och kommande vinter. Ett månadskort som gäller i vår kommun samt en grannkommun går loss på 730:- och då skulle resorna ToR till jobbet gå på 36:- per dag, men åker jag även under helgerna ner till "centrum" blir kostnaden för buss en månad per dag 24:- och det är väl en helt ok summa.

Har en gammal scooter ståendes hos mina föräldrar, så den får plockas fram och gås igenom, så kan jag kanske glida runt på den sen till våren.

Hur fraktar du dig?

lördag 7 september 2024

Förändringens vindar


September månad är kommen och vi går mot hösten, dock känns det som sommar då värmen och solen hänger sig kvar.

Vi har gjort en stor förändring i vårat vardagliga liv, och sålt en av våra bilar. Vi borde klara oss med en bil i hushållet.

Vi bor med ca 15 minuters gångavstånd ner till centrum och ca 15 min gångavstånd till mitt jobb, så har traskat till och från jobbet denna veckan, men skall fixa iordning cykeln som står med punktering. Frugan har några mil till jobbet så hon får åka kungligt.

Ekonomiskt blir det mer pengar kvar i plånboken varje månad, som man kan göra lite annat skoj för, spara till resa, semester och gå ut och äta en bit mat.

Bilen har gått sparsamt, men är av nyare modell så service måste göras varje år ändå, så lite cirkus kostnader som vi nu kapat bort.

Drivmedel 6000:-
Försäkring 4600:-
Service 5000:-
Däckskiften 1000:-
Skatt 650:-

Ca 17000:- per år, sen tillkommer värdeminskningen och ev däck/reparationer.

Det blir nog kanon detta!