måndag 5 maj 2014

Nya val i avtalspensionen

Nytt i avtalspensionen SAF-LO från idag 5 maj, avtalet börjar att gälla från 1 januari 2014, så det berör alltså pengar du tjänar in under 2014.

Finns din sedan tidigare vald förvaltare med fortlöper det som vanligt, men om det som i mitt fall, där jag har valt Avanza Bank, och de nu inte längre står med på listan, får jag göra ett nyval för kommande insättningar. Gamla pengar står alltså kvar hos Avanza och mina nya placeras hos någon ny. Jag var ju inne på att flytta över allt smått, så att jag hade allt samlat hos Avanza, men nu faller den tanken rätt platt, nu blir det olika potter ändå, varför göra det lätt och smidigt?

Nu blir det till att studera igen, nya avgifter, nya fonder, vilka fondalternativ erbjuder förvaltarna osv. Vid en snabb överblick ser det ut som de flesta tar ut en årsavgift samt en förvaltningsavgift runt 0.4% med liknande upplägg om entré fonder, alltså en redan färdig portfölj beroende av din ålder.

Jaja nya utmaningar och nya möjligheter!

Vad har du för tankar kring detta?

Läs även andra bloggares åsikter om 

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det här verkar vara det klart sämsta avtalet jag sett bland dom Svenska avtalsområderna. Det blir att ta ut allt i förtid på kortast möjliga tid.
kalle56

Anonym sa...

Var nog lite för snabb i mitt gnällande. Skagen Global för 0,3 och 0,4% är ju inte helt fel.
kalle56

nonhosonno sa...

Hej, vilken förvaltare har du hittat som verkar "bäst"? Skall göra en djupdykning :)