onsdag 26 oktober 2016

LO-lånet under lupp

Häromdagen fick jag ju information om att en fakturaavgift skulle tillkomma på LO-lånet men jag valde då digital faktura istället och sparade 25:- per månad, men det fick mig även att titta lite extra på LO-lånet och dess avtal. Det framställs som att det ska vara mer förmånligt än andra privatlån, men är det så?

”Du som är fackligt ansluten lånar till förmånlig ränta med Medlemslånet”

Jo, men förmånligare än vad? Krediträntan är 4,85% för alla som får lånet beviljat. Det är samma räntesats oavsett vilken bank som man tecknar lånet via. De flesta privatlån har individuell ränta utifrån personens ekonomi men här är det ”lika för alla”. Bra eller dålig- ja det beror ju på din ekonomiska situation.

För denna räntesats ska ställas mot andra privatlån. Låneförmedlaren Consector.se visar upp att den lägsta räntan som ingår i deras lånejämförelse är 2,95%. Chansen att få den allra lägsta räntan kan väl anses vara näst intill obefintlig gissar jag, men det visar ju ändå att det finns en marginal mellan marknadens lägsta ränta på privatlån och den ränta som är så ”förmånlig för medlemmarna”.

Men helt rättvist blir det ändå inte, för medlemslånet har något som andra lån inte har som standard.

I kostnaden för medlemslånet ingår både livskydd och betalskydd, men det visste ni som har medlemslån förstås...

Betalskydd betyder att man inte behöver betala lånekostnaden om man blir arbetslös eller sjukskriven (längre perioder). Finns en del faktorer som måste vara uppfyllda men det är trots allt en försäkring som är värd en del.

Livförsäkring fungerar genom att skulden helt skrivs av om jag skulle dö, vilket underlättar den ekonomiska situationen för mina efterlevande.

Så vad är det då värt?

Väldigt många kreditgivare erbjuder dessa två försäkringar som tillägg till privatlånet. Bägge försäkringarna kostar en viss procent av det belopp man betalar varje månad. Betalskydd kostar ca 7% och livskydd ca 3%. Därmed kan man säga att detta höjer värdet på lånet med 10% per månad.

Slutsats: Vad man än jämför så är de inte helt lätt att jämföra rätt. Visst finns det fördelar att vara med i facket, men det betyder inte alltid att det är bäst att låna med medlemslånet (men ofta).

Inga kommentarer: