tisdag 31 juli 2012

Mellandag

Mellandag på börsen i väntan på bättre tider? Ett och annat guldkorn verkar det iallafall finnas en sådan här dag.

Själv har jag idag köpt några aktier i Avanza Bank, så jag går emot mig själv lite, eftersom jag enbart skulle bygga buffert just nu, men köplusten i mig vann. Det var inte många och det får bli en liten motvikt till räntor och obligationsfonder som jag har i avtalspensionen och ppm.

De aktieslag jag sitter på just nu är då Avanza Bank och Traveas.

Var uppe länge igår, hjälpte mina föräldrar igår kväll och efter det kollade jag en film, så det är ingen större fart på mig idag, sov länge, och nu går jag mest här och skrotar.

Frun har precis åkt iväg på jobb och kommer hem först imorgon, kvälls och nattpass, ingen större hit med de tiderna tycker jag, ger inte speciellt mycket mer i plånboken heller, som tur är det inte så många fler sådana pass inplanerade för tillfället.

Vad gör du idag?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

måndag 30 juli 2012

Nytt utrymme

Slänger upp en liten bild på rummet, det som återstår är golvlister samt karm runt "dörren". Helnöjd, ett nytt rum fick vi :)

I runda slängar kostade kalaset oss 5000:- och det som återstår några hundra till i material.

Läs även andra bloggares åsikter om 

söndag 29 juli 2012

Veckans bästa

Topp 3 denna vecka, mest lästa inlägg,

Placerarnas tio i topp
Frugans portfölj
Semester tips

En vecka av semestern har snart passerat och tre återstår, riktigt skönt att vara ledig, underbart att vakna utvilad, gå upp och brygga kaffe, njuta av en kopp, läsa nyheter, lyssna till fåglarnas kvitter :)

Frugan har sin sista semesterdag idag, imorgon börjar verkligheten igen. Hon fick ett samtal från en tidigare chef igår, och de var på jakt efter hennes tjänster. Nu har hon ju jobb, men vid mer lön för mödan så :) De skulle språkas vid igen i veckan, så nu blir min uppgift att göra lite uträkningar, jämföra ob ersättningar osv, spännande!

Hur har din vecka fortlöpt?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

lördag 28 juli 2012

Placerarnas tio i topp

I senaste nummret av Privata Affärer tipsas det om läsvärda böcker som kan hjälpa dig att bli en framgångsrik investerare.

Warren Buffett lär ha sagt att Benjamin Grahams bok från 1949 The Intelligent Investor är den bästa bok som skrivits om aktieinvesteringar. Boken beskriver även hur du smartast placerar i aktiefonder.

Placerarnas tio-i-topp
1. Value Investing – James Montier
2. Competition Demysti­fied – Bruce Greenwald
3. Behavioural Investing – James Montier
4. Common Stocks and Uncommon Profits – Philip A. Fisher
5. The Most Important Thing – Howard Marks
6. The Intelligent Investor – Benjamin Graham
7. Poor Charlie’s Almanack – Charles T Munger
8. More Than You Know – Michael Mauboussin
9. How to Make Money in Stocks – William J. O’Neil
10. Value Investing: From Graham to Buffett and Beyond – Bruce Greenwald

Mycket läsnöje!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

fredag 27 juli 2012

Avtalspensionen juli 2012

Även avtalspensionen hos Avanza är nu klar, alla byten är gjorda och följande fonder finns nu i portföljen,

Avanza Zero 25%
Danske Invest Sverige Likviditet 25%
Öhman Obligationsfond 25%

Öhman Realobligationsfond 25%

Läs även andra bloggares åsikter om 

Frugans portfölj

Jag sköter om frugans portföljer, mest för att jag har intresset, tycker det är skoj och är mer insatt, sen om det gör mig mer kunnig är väl frågan :)

Frugans PPM portfölj innehåller för tillfället,

Handelsbanken Råvarufond 10%
AMF Räntefond Lång 25%
Folksam Obligationsfond 25%
Nordea Obligationsfond 20%
Avanza Zero 20%

Då frugan jobbar inom vård/hemtjänst/personlig assistent blir avtalspensionens valen lite knivigare, Pensionsvalet PV tillhandahåller hittills intjänad pension och för året 2012 tror jag det blir Fora, så för tillfället ligger slantarna i avtalspensionen hos,

KPA Traditionell 100%

En privat historia där portföljen innehåller,

Folksam Obligationsfond 70%
Folksam Penningmarknadsfond 30%

Åsikter någon?

Läs även andra bloggares åsikter om 

torsdag 26 juli 2012

PPM juli 2012

Bytena i premiepensionskontot är nu genomförda, så PPM portföljen innehåller just nu,

Avanza Zero 25%
Handelsbanken Råvarufond 15%

Öhman Företagsobligationsfond 20%
SPP Obligationsfond 20%
Nordea Obligationsfond 20%

Hur ser din PPM portfölj ut?

Läs även andra bloggares åsikter om 

onsdag 25 juli 2012

Sommar tips

Passar på att tipsa om ytterliggare en bok såhär under semestern, denna dag blir det lite motivationshöjande i form av Tim Ferriss sköna The 4-Hour Workweek, finns hos Bokus på både svenska och engelska.


Med steg som är lätta att följa ger Timothy Ferriss tydliga metoder för att rensa ut allt onödigt, så att du kan fokusera på det som verkligen är viktigt, att leva ditt drömliv!


Visst hade det varit underbart med 4 timmars arbetsvecka?

Läs även andra bloggares åsikter om 

tisdag 24 juli 2012

Semester jobb

Det går ju inte bara att ligga i hängmattan och slappa med en bok, lite jobb måste ju utföras oxå :)

Målning och tapetsering av väggarna står på dagens schema, allt är framplockat och står och väntar, så nu är det bara att hugga i. Får se hur mycket som hinns med, om det blir klart eller om det blir lite finjustering imorgon på morgonen. Har tänkt jobba varannan dag med rummet, en dag vila och en dag slit.

När väggarna är klara blir det taket och sist golvet, känns som en rätt ordning att ta det i.

Bild på rummet kommer upp när det är klart!

Läs även andra bloggares åsikter om 

måndag 23 juli 2012

Semester tips

Ett litet boktips så här mitt i sommaren och kanske semestern, för er som inte läst Den rikaste mannen i Babylon så rekomenderar jag den starkt, en riktigt bra bok. Finns hos Bokus på svenska och engelska, för er som är intresserade.


Perfekt läsning i hängmattan :)


*Edit
George S. Clason bok gavs ut redan 1946 och handlar om vikten av att låta pengar jobba för dig, alltid "spara" 10% av din inkomst. En del av allt du tjänar tillhör endast dig. Det var lite kort om vad boken handlar om :)

Läs även andra bloggares åsikter om 

söndag 22 juli 2012

Veckans bästa

Det inlägg som haft flest läsare denna veckan är fastränteplacering, överlägset mest läsningar. Inläggen riktigt nära och fredagsfonder följer en bit efter.

Ränteplaceringar, fasträntekonton, obligationsfonder och räntefonder har snurrat i min skalle denna veckan, riktigt intressant. Läst det jag kommit över :)

Har ni tips på bloggar, inlägg, artiklar, böcker därute som handlar om ämnet dela gärna med er i kommentar fältet, jag vill jättegärna läsa, jag sammanställer till ett spännande inlägg lite längre fram.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

lördag 21 juli 2012

Empty rooms

Sådär, nu var rummet tomt, sakerna är utflyttade och rummet står klart för renovering. Allt material finns på plats här hemma, tror jag, det brukar iof ofta vara något som saknas, men det får jag lösa då :)

Har haft en skön dag, underbart väder, varit ute en hel del, gräsklippning, smultron och jordgubbsplockning. Det enda som felat är att jag haft lite huvudvärk, men det beror nog på att jag har semester, spänningar som släpper eller nått nu när kroppen vet att den är ledig några veckor.

Nu blir det slapp framför tv en stund, är sugen på en film, skräck kanske?

Hur har din dag varit?

Läs även andra bloggares åsikter om 

fredag 20 juli 2012

Fredagsfonder

Halvligger i soffan, lyssnar på Sabaton och smuttar på en kall, livet är underbart! Fyra veckors semester har jag nu framför mig, riktigt nice :)

Gjorde lite förändringar idag i min och frugans ppm samt avtalspension. Fördelade om och plockade in obligations och räntefonder. Viktade om från att ligga 100% i aktiefonder till lite blandat på de olika kontona men runt 70% obligation och räntefonder samt 30% aktiefonder.

Jag plockade in Danske Invest Sverige Likviditet, Öhman Realobligationsfond och Öhman Obligationsfond i min avtalspension, tillsammans då med Avanza Zero. I ppm fyllde jag på med Nordea Obligationsfond, SPP Obligationsfond och Öhman Företagsobligationsfond, och där finns även Avanza Zero och Handelsbanken Råvarufond.

Frugan fick in AMF Räntefond lång samt Folksam Obligationsfond i sin ppm tillsammans med tidigare Avanza Zero och Handelsbanken Råvarufond. I den andra blev det sälj på aktiefonden och köp på Folksam Obligationsfond samt Folksam Penningmarknadsfond med fördelningen 70-30.

Har du gjort några förändringar i pensionen nyligen?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

torsdag 19 juli 2012

Riktigt nära

Nära nu, en dag kvar på jobbet sedan semester :)

Läst igenom senaste utgåvan av Privata Affärer, det var ett uppslag om olika ränteplaceringar, passade ju fint med tanke på min placering tidigare i veckan.

Roat mig en stund med att lägga in månadens räkningar, alltid lika spännande. Elförbrukningen var ca 100kW högre för juni gentemot samma månad förra året, beror troligtvis på vädret, då det inte varit speciellt varmt ute :(

Får hoppas att vädergudarna vaknar på rätt sida lördag morgon och fyra veckor framåt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

onsdag 18 juli 2012

Ny utstyrsel

Fortsatt slit, idag efter jobbet tvingade frugan mig att gå igenom garderoben, kläder jag inte använt på flera år åkte ner i säcken, och vissa fina plagg jag hade plockades fram och skiftade plats med de jag brukar använda. Fick en ny garderob kan man säga :)

Fortsatte sedan med renoveringsobjektet, gick igenom lite mer saker och flyttade ut ett litet skrivbord, så snart är det tomt.

En full 240 liters säck fylld med kläder som skall lämnas till Röda Korset, samt en halv säck med "skräp" som åker till tippen blev dagens skörd.

Två dagar kvar på jobbet, sedan börjar några veckors ledighet, längtar...

Läs även andra bloggares åsikter om ,

tisdag 17 juli 2012

Fastränteplacering

Har idag fixat lite med barnens sparpengar, sålde av deras fonder i slutet på förra veckan, pengarna var placerade i Nordea Indexfond Sverige. Jag tycker det är svårt med börsen just nu, iof alltid :) men just nu känns det extra svårt, vilket håll kommer det gå åt?

I väntan på bättre tider och tills jag funderat klart så startade jag en fastränteplacering, låser pengarna i 3 månader till en ränta på 2,55% det finns givetvis bättre räntor där ute, men för att slippa flytta över pengarna till annan bank/institut valde jag detta.

Känner mig nöjd över beslutet, ränta på ränta blir som bekant mycket pengar över tid, nu är det inga större summor det rör sig om, men många bäckar små, så när töserna blir stora är det lite hjälp på vägen, kanske till körkort eller hjälp till handpenning på lägenhet.

Vad tycker du om fastränteplacering?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

måndag 16 juli 2012

Bereder väg

Efter en dags slit på jobbet blev det även lite pill hemma, började rensa ur rummet vi skall renovera, en bokhylla tömdes, och böckerna nerpackade i lådor tillsvidare, bokhyllan åkte ut på gården och får fraktas till tippen imorgon, den har nu gjort sitt, en ranglig oljad furu modell, dammig var den oxå :)

Funderar på att införskaffa en vit bokhylla till vardagsrummet där böckerna kan pryda plats, synd att ha dem i ett rum undanskyffandes. Har en äldre lackad furu byrå i vardagsrummet idag som mest fyller plats och bra att ha saker. Tål att tänkas på...

Skönt att rensa ut :)

Läs även andra bloggares åsikter om ,

söndag 15 juli 2012

Hamstra

Nja så mycket lugnare blev det inte :)

Ut och invändig tvätt, påfyllning spolarvätska samt tankning av frugans bil, sen iväg till affären och inköp av matvaror, två stora papperspåsar, hem och lagade middag, hjälpte frugan med hennes trapp projekt. Kaffe på det.

Frugan gick igenom en garderob och en byrå, två säckar fyllda med underlakan, kuddar, överkast, gardiner och diverse bröte.

I källaren gick vi igenom skor, skor och skor, en säck blev det. Jag gick igenom teknik kartonger som jag av någon konstig anledning sparat, ut med dem i bilen. Gick igenom några högar med tidningar, blir pappersåtervinningen där.

Avslutade med att göra rent hamsterburen samt dammsög nedervåningen. Nu återstår vattning av blommor.

Helt slut, känner mig som en urvriden disktrasa. Frugan kokar ägg, måste fylla på energidepån.

Gud vad saker vi har hamstrat, bra att ha grejor, kläder och leksaker. Vissa saker och kläder har vi använt sen vi träffades i slutet av 90-talet, så det kan vi med gott samvete göra oss av med.

Imorgon åker jag till jobbet, blir lite skönt, för frugan har bestämt att hon skall gå igenom köksskåpen :)

Vad har du gjort idag?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Upploppet

Söndagsvila, en dag för återhämtning, igår var det full fart ute i trädgården, jordgubbsplock, gräsklipp, grästrim och sopning, så idag blir det lite lugnare, det som måste göras är att fylla upp kylskåpet så en liten tur till affären blir det.

Frugan går på sin semester imorgon och två veckor framåt, jag själv skall kämpa på med jobb en vecka till, så svänger in på upploppet nu sedan väntar fyra veckors ledighet, det blir gudomligt :)

Nu blir det sen frukost, en tallrik gröt får fylla min mage.

Läs även andra bloggares åsikter om 


lördag 14 juli 2012

Så blir du framgångsrik

Har precis läst klart dagens GT papperstidningen och uppslaget Så blir du framgångsrik. Framgångsrika entreprenörer som har eller haft Göteborg som bas. Lite tips och trix från Erik Selin chef för Balder, Eva Olsson kafédrottning, Jiri Gaisler uppfinnare samt Roger Akelius fastighetskung. Trevlig morgonläsning över en kopp kaffe :)

Vad gör du för att nå framgång?

Idag är det uppehåll så nu skall gräset få sig en putsning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

fredag 13 juli 2012

Vädergudar

Hemma igen efter en dags slit, skönt med helg. Vädergudarna är dock inte på min sida idag, så gräset får vänta, blir till att plocka lite inne i hemmets lugna vrå.

Har faktiskt hällt upp en kall hederlig importerad Pripps, fick möjlighet att köpa en kartong till bra pris, så då slog jag till, 150:- kostade den.

Önskar er en skön fredag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Apple mos

Ledsnade och sålde mina Apple igår med några hundra i förlust, pengarna sitter bättre som buffert. Nu blir det pengar på hög ett tag. Buffert, semester och bilkonto skall fyllas på, först efter det blir det ev aktuellt med  börsen igen.

Iväg till jobbet och göra några timmar, sedan tar jag helg, skall bli riktigt skönt, hoppas vädrets makter är på bra humör, gräset är långt och behöver trimmas :)

Läs även andra bloggares åsikter om 

torsdag 12 juli 2012

Kombo

Det blir en kombo, har idag köpt 2 rullar renoverings tapet, samt väggfärg och ett rollerset. Det blir två väggar tapet och två väggar färg.

Renoverings tapeten skall vi ha under den vanliga då underlaget är dåligt, snett och håligt.

Dagens kalas gick på knappt 700:- Vi har tapeter liggande sedan tidigare samt tapetlim och finspakel, så här köps inget i onödan :)

Läs även andra bloggares åsikter om 


onsdag 11 juli 2012

Innertak

Då var även innertaket fixat, ett vitt med trästruktur, 13 kvadrat för 1971:- och då har jag 1 kvadrat tillgodo ifall det sågas fel :)

Nästa köp blir golvlist, skall surfa runt lite ikväll och kolla modell och pris.

Sen skall vi bestämma om det skall målas eller slängas upp tapeter, ev blir det en kombo, en vägg med tapet och resten färg, blir nog frugan som får fälla avgörandet.

Har ni något semester projekt?

Läs även andra bloggares åsikter om 

tisdag 10 juli 2012

Laminat

Golv laminat i form av ek är nu inhandlat, 10 kvadrat laminat, en laminatsåg samt ett vattenpass blev det, och summan landade på humana 1323:-

Imorgon är det innertak som gäller, 12 kvadrat, vitt med trästruktur.

Läs även andra bloggares åsikter om 

måndag 9 juli 2012

Here we go, renovering

Ja då var det dax igen, fixa lite med huset, lagom till semestern :)

Får förbereda lite nu i veckan, inköp av golv m.m. fast det är inget stort projekt, ett litet rum vi har på övervåningen, det mäter drygt 10 kvadrat, ett utrymme med snetak.

Nytt golv samt nytt innertak, sedan har vi inte bestämt ännu om det blir tapeter eller målarfärg på väggarna, men en liten uppfräschning behövs då vi inte gjort något med rummet sedan vi flyttade hit.

Imorgon blir det en sväng till byggmax och inköp av golv, ett billigare laminat står på inköpslistan.

Läs även andra bloggares åsikter om 

Kalasdag!

Det har varit en helt underbar dag idag, varmt och skönt, just nu är det drygt 20 grader, helt kalas. Det märks att folk börjat gå på semester, då det varit lite lugnare tempo på jobbet.

Börsen har däremot inte varit lika kalas, men det kanske ändrar sig tills imorgon, mina Apple har dock gått uppåt lite.

Hur har din dag varit?

Läs även andra bloggares åsikter om 

lördag 7 juli 2012

Pensions uppdatering

En uppdatering sedan sist, vissa upp och vissa ner men knappt 3000:- upp, alltid något :)

Hur ser ditt innehav ut, upp eller ner?

Läs även andra bloggares åsikter om 

torsdag 5 juli 2012

Löneutveckling

Löneförhandlingarna är nu avklarade, och min nya lön är satt, en höjning med 675:- per månad, jippiii! Tja kanske inte riktigt, lite magert är det, det ligger dock i linje med övriga anställda, nästan alla fick samma. Avtalet löper på 1 år, så det kommer snart nya möjligheter att förhandla vidare. Spänningen är enorm :)

Utöver lönen har vi vissa förmåner oxå, friskvårdspengar, fritidsförening, subventionerad hyra av stuga på 2 orter, några betalda läkarbesök, företagshälsovård samt subventionerade lunchkuponger, vilket givetvis är värt en peng och det känns som rätt bra förmåner.

Hur gick din löneförhandling och hur ser era förmåner ut?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

onsdag 4 juli 2012

Uppskjuten belöning

Sitter och går igenom lite bloggar och läser igenom vissa inlägg igen, ett äldre men tänkvärt inlägg från bloggen Spara & Placera, Uppskjuten belöning är dubbel belöning, efter det sitter inlägget 19 tips som får dig att konsumera mindre fint.

Biffen heter buffertkonto! Hur gör du?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Upp och ner

Ena dagen upp nästa ner, det är som att åka berg och dalbana på Liseberg! Apple Bull x3 gick ner lite, så ingen försäljning idag, kanske vänder det upp imorgon igen.

Läs även andra bloggares åsikter om 

tisdag 3 juli 2012

Apple upp?

Börsen tog sig ett litet skutt uppåt idag och så även mina Apple Bull x3, trevligt :) Vid rätt tillfälle, vilket jag hoppas blir rätt snart nu, skall jag avyttra dem och lägga in slantarna på vårt buffertkonto istället.

Två dagars jobb är avklarat efter en veckas ledighet, pigg och alert! Nya ekonomiska tag.

Hur tror ni börsen rör sig det närmaste?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,